DBVVS logo

Værd at vide om varmepumper - svar på de hyppigste spørgsmål

Der kan være rigtig mange fordele ved at vælge en varmepumpe. Varmepumpen er nemlig en af de mest effektive og klimavenlige opvarmningsformer, når det handler om private hjem. Du kan dermed reducere dine varmeudgifter betragteligt ved at udskifte et olie- eller gasfyr med en varmepumpe. Her er der nemlig tale om et anlæg, som udnytter varmen i luften til at opvarme hjemmet og ofte også brugsvandet.

Læs med her, hvor vi har samlet svar på de hyppigst stillede spørgsmål om varmepumpen.

Hvad er fordelene ved at vælge en varmepumpe?

Som sagt er der mange fordele ved at vælge en varmepumpe, og lad os se lidt nærmere på nogle af dem her.

For dig, som ikke har fjernvarme i din bolig, kan det især betale sig. En varmepumpe er fuldt automatisk, og du skal altså hverken fylde træpiller, olie eller andet på. Pumpen kører på strøm, og den kører af sig selv, så snart den er monteret. Den varme, som du får fra en varmepumpe, er enormt billig, fordi den udnytter den varme, som allerede er i udeluften.

For at blive klog på, hvor godt en varmepumpe arbejder, skal du kigge på C.O.P.-værdien. C.O.P.-værdien indikerer, hvor mange kW varme du får ud af din varmepumpe, når du tilfører den 1 kw strøm. Har du eksempelvis en varmepumpe med en C.O.P.-værdi på 4,45 ved en udendørstemperatur på 7 grader og et 35 graders fremløb, får du altså 4,45 kW varme pr. kW strøm. Det giver rigtig god mening økonomisk, og den er effektivt hele året – også når temperaturen falder.

Hvad kan du spare ved at vælge en varmepumpe?

Der kan potentielt være rigtig meget at spare, hvis man vælger at investere i den rigtige varmekilde. Så meget er sikkert. Det kan dog være svært at sætte tal på, hvad du kan spare ved at vælge en varmepumpe, fordi det afhænger af forskellige ting.

For det første afhænger det af, hvilken varmekilde du skifter fra. Skifter du fra olie- eller gasfyr, kan du spare helt op til 50 % på dine varmeudgifter. Har du tidligere fyret med træ, sparer du måske mindre, men du slipper til gengæld også for besværet med at købe træ, fylde på, rense aske og så videre. En anden årsag til, at det er svært at gisne om de konkrete besparelser, er, at varmepumpens effekt afhænger af temperaturen udenfor. Jo varmere det er, jo billigere er pumpen i drift. På et varmt år er der derfor virkelig mange penge at spare (helt op til 80 % kontra andre varmekilder), imens besparelserne på et koldt år vil ligge på omkring 30 % kontra andre varmekilder. Hvad du kan spare ved at vælge en varmepumpe, afhænger derfor af en række forskellige faktorer.

Hvad er en luft til vand-pumpe?

En luft til vand-pumpe omdanner udendørsluften til varme, som cirkulerer i boligen igennem vandet. Da luft til vand-varmepumpen sender varmen rundt via vand, kræves radiatorer, varmtvandsbeholdere eller gulvvarme i husholdningen. Med en pumpe, der bruger luft til vand-teknologi, kan du få både varme i huset og varmt vand i rørene. Altså er det et godt alternativt til eksempelvis et jordvarmeanlæg i haven, hvis du går op i effektiv drift. Det kan også bruges som et billigere alternativ til olie- og gasfyr.

Denne type varmepumpe er meget energieffektiv med en estimeret produktion af 4 kWh varme for hver kWh strøm, som bruges. Nogle beregninger har vist, at du med en luft til vand-pumpe kan få besparelse i driften på op til 40 %, hvis du skifter oliefyret ud med pumpen. Samtidig kan den holde i mange år, og den vil efter monteringen mere eller mindre passe sig selv – og fungere på temperaturer helt ned til cirka minus 20 grader.

Hvad er en luft til luft-pumpe?

En luft til luft-pumpe er en type varmepumpe, som indhenter varm luft udefra og disponerer den til luften indenfor. Med denne pumpe får du en strømeffektiv løsning, der kan bruges året rundt og som har en høj virkningsgrad. Den kan med fordel monteres i sommerhuset, kolonihavehuset, garagen eller andre steder, hvor det ikke er så oplagt med en radiator. Uanset hvor du skal bruge din luft til luft-pumpe, bør du få den monteret i det rum, du gerne vil have varmet op.

For dem, der gerne vil vide, hvad en luft til luft-pumpe er, er det vigtigste nok effektiviteten. Det er en meget effektiv varmekilde, som vurderes at producere 4 kWh varme for hver kWh el brugt. Du får mest ud af din pumpes drift, hvis der er fri passage for luften gennem hele huset. I åbne husholdninger er en varmepumpe med luft til luft en oplagt løsning, for den er velegnet til at sprede varmen i huset og få luften cirkuleret.

Hvad koster en varmepumpe?

Priser på varmepumper svinger meget, selv for modeller med nogenlunde samme ydelse og specifikationer. Det kan være svært at regne ud hvor meget af prisen som varmepumpen udgør og hvor meget som blot er dyre mellemled og markedsføring.

Et godt udgangspunkt er at sammenligne energimærke, C.O.P-værdier og komponenterne i maskinen. Det er i sidste ende holdbarheden og effektiviteten af varmepumpen, som det kommer an på, ikke mærket på kabinettet. Hvis driftsikkerheden og økonomien er i orden i en varmepumpe, så kan man ikke gå helt galt ved at investere i den.

Det har også været vores fremgangsmåde, her hos DBVVS. Vi har nogle af markedets bedste priser på varmepumper og uanset hvilken model du vælger, får du en varmepumpe i høj kvalitet, som fungerer upåklageligt, og som samtidig kun koster halvt så meget som varmepumper fra mange andre mærker.

Se priser på vores luft til vand varmepumper her

Montering af varmepumper

Vil du være sikker på, at din nyindkøbte Langå varmepumpe bliver installeret helt korrekt, skal du vælge os til opgaven! Hos os koster en komplet montering af varmepumpe 25.500 kr., og vi kommer altid to mand ud og bliver færdige med opgaven samme dag. Det er en kæmpe fordel for dig, fordi det betyder, at du ikke kommer til at undvære varme eller varmt vand længere end højst nødvendigt. Vi monterer vores varmepumper i hele landet, bortset fra ikke-brofaste øer. Vi er også VE-godkendte, så du kan bruge dit energitilskud hos os uden problemer.

Vi tilbyder også montering af luft til luft varmepumper fra 3.995 kr., monteret af en professionel kølemontør.

Vores massive erfaring er desuden en anden grund til, at du med fordel kan vælge os til monteringsopgaven. Vi kender de problemer, som kan opstå undervejs, og vi forstår at løse dem. Her kan du læse mere om, hvad en montering indebærer, og hvad der inkluderet.

Hvor meget strøm bruger en varmepumpe?

Det er svært at sige helt præcist, hvor meget strøm en varmepumpe bruger, og derfor er det også svært at sige præcis, hvad den koster i drift. Der er nemlig flere ukendte faktorer, der gør sig gældende. Sagen er, at kWh-forbruget på varmepumper varierer mellem forbrugere og år. Følgende er blot nogle af de faktorer, som spiller ind:

  • Temperaturen, du gerne vil opnå med varmepumpen
  • Størrelsen på dit hus har indflydelse på forbruget af strøm
  • Dårlig isolation kan gå ud over varmepumpens driftsomkostninger
  • Et år med meget kulde kan kræve højere strømforbrug

Når det kommer til, hvor meget strøm en varmepumpe bruger, kan du være sikker på, at den både bruger en relativt lav mængde strøm og koster mindre i drift i forhold til mange andre energikilder. Som regel er varmepumpen billigere i drift end eksempelvis en el-radiator. Et estimat er, at varmepumper bruger omkring 1 kWh for at producere 3-5 kWh varme til huset. Dette betyder, at de kun bruger omkring en fjerdedel af den elektricitet, som en el-radiator skulle bruge for at opvarme et hus.

Energimærke