DBVVS logo

Værd at vide om varmepumper - svar på de hyppigste spørgsmål

Der kan være rigtig mange fordele ved at vælge en varmepumpe. Varmepumpen er nemlig en af de mest effektive og klimavenlige opvarmningsformer, når det handler om private hjem. Du kan dermed reducere dine varmeudgifter betragteligt ved at udskifte et olie- eller gasfyr med en varmepumpe. Her er der nemlig tale om et anlæg, som udnytter varmen i luften til at opvarme hjemmet og ofte også brugsvandet.

Læs med her, hvor vi har samlet svar på de hyppigst stillede spørgsmål om varmepumpen.

Hvad er fordelene ved at vælge en varmepumpe?

Som sagt er der mange fordele ved at vælge en varmepumpe, og lad os se lidt nærmere på nogle af dem her.

For dig, som ikke har fjernvarme i din bolig, kan det især betale sig. En varmepumpe er fuldt automatisk, og du skal altså hverken fylde træpiller, olie eller andet på. Pumpen kører på strøm, og den kører af sig selv, så snart den er monteret. Den varme, som du får fra en varmepumpe, er enormt billig, fordi den udnytter den varme, som allerede er i udeluften.

For at blive klog på, hvor godt en varmepumpe arbejder, skal du kigge på C.O.P.-værdien. C.O.P.-værdien indikerer, hvor mange kW varme du får ud af din varmepumpe, når du tilfører den 1 kw strøm. Har du eksempelvis en varmepumpe med en C.O.P.-værdi på 4,45 ved en udendørstemperatur på 7 grader og et 35 graders fremløb, får du altså 4,45 kW varme pr. kW strøm. Det giver rigtig god mening økonomisk, og den er effektivt hele året – også når temperaturen falder.

Hvad kan du spare ved at vælge en varmepumpe?

Der kan potentielt være rigtig meget at spare, hvis man vælger at investere i den rigtige varmekilde. Så meget er sikkert. Det kan dog være svært at sætte tal på, hvad du kan spare ved at vælge en varmepumpe, fordi det afhænger af forskellige ting.

For det første afhænger det af, hvilken varmekilde du skifter fra. Skifter du fra olie- eller gasfyr, kan du spare helt op til 50 % på dine varmeudgifter. Har du tidligere fyret med træ, sparer du måske mindre, men du slipper til gengæld også for besværet med at købe træ, fylde på, rense aske og så videre. En anden årsag til, at det er svært at gisne om de konkrete besparelser, er, at varmepumpens effekt afhænger af temperaturen udenfor. Jo varmere det er, jo billigere er pumpen i drift. På et varmt år er der derfor virkelig mange penge at spare (helt op til 80 % kontra andre varmekilder), imens besparelserne på et koldt år vil ligge på omkring 30 % kontra andre varmekilder. Hvad du kan spare ved at vælge en varmepumpe, afhænger derfor af en række forskellige faktorer.

Hvad koster en varmepumpe?

Priser på varmepumper svinger meget, selv for modeller med nogenlunde samme ydelse og specifikationer. Det kan være svært at regne ud hvor meget af prisen som varmepumpen udgør og hvor meget som blot er dyre mellemled og markedsføring.

Et godt udgangspunkt er at sammenligne energimærke, C.O.P-værdier og komponenterne i maskinen. Det er i sidste ende holdbarheden og effektiviteten af varmepumpen, som det kommer an på, ikke mærket på kabinettet. Hvis driftsikkerheden og økonomien er i orden i en varmepumpe, så kan man ikke gå helt galt ved at investere i den.

Det har også været vores fremgangsmåde, her hos DBVVS. Vi har nogle af markedets bedste priser på varmepumper og uanset hvilken model du vælger, får du en varmepumpe i høj kvalitet, som fungerer upåklageligt, og som samtidig kun koster halvt så meget som varmepumper fra mange andre mærker.

Se priser på vores luft til vand varmepumper her

Montering af varmepumper

Vil du være sikker på, at din nyindkøbte Langå varmepumpe bliver installeret helt korrekt, skal du vælge os til opgaven! Hos os koster en komplet montering af varmepumpe 25.500 kr., og vi kommer altid to mand ud og bliver færdige med opgaven samme dag. Det er en kæmpe fordel for dig, fordi det betyder, at du ikke kommer til at undvære varme eller varmt vand længere end højst nødvendigt. Vi tilbyder montering af vores varmepumper i hele landet!

Vores massive erfaring er desuden en anden grund til, at du med fordel kan vælge os til monteringsopgaven. Vi kender de problemer, som kan opstå undervejs, og vi forstår at løse dem. Her kan du læse mere om, hvad en montering indebærer, og hvad der inkluderet.

Hvor meget strøm bruger en varmepumpe?

Det er på samme måde også svært at sige helt præcist, hvor meget strøm en varmepumpe bruger. Der er nemlig enormt mange ubekendte faktorer. Derfor er kWh-forbruget på varmepumper også forskelligt fra forbruger til forbruger og fra år til år. Følgende er blot nogle af de faktorer som spiller ind:

  • Hvor varmt skal det være hjemme hos dig?
  • Hvor stort er dit hus?
  • Hvor godt isoleret er huset?
  • Bliver det et koldt eller varmt år?

Alt dette spiller ind i forhold til varmepumpens effektivitet, og der er dermed ikke en entydigt svar på, hvor mange kWh en varmepumpe bruger.

Men trods de mange ubekendte kan vi dog roligt sige, at varmepumpen som regel er billigere i drift end eksempelvis en el-radiator. Varmepumpen bruger nemlig kun omkring en fjerdedel af den elektricitet, som en el-radiator skulle bruge for at opvarme et hus.

Energimærke